مرتضی اخوان | شهرآرانیوز؛ این بدعت بد حالا دوساله میشود. انگار امواج سهمگین شیوع کرونا تمامی ندارد و ازسرگیری خاطرهانگیزترین جام محلی فوتبال و فوتسال این شهر هم بعد از تعطیلی سال ۹۹، به یک آرزو بدل شده است. سال گذشته و در اوج بحران فراگیری ویروس کووید ۱۹، رقابتهای فوتبال و فوتسال جام رمضان بعد از ۳۰ سال تعطیل شد. اتفاقی که امسال و با اوجگیری چهارم کرونا هم رقم خورد و جام رمضان موسوم به «بهار جانها» تعطیل شد. جامی که نهتنها برای فوتبالدوستان، بلکه برای غیرفوتبالیهای این شهر هم خاطره داشت.
از خاطره فوتبالهای بعد افطار تا سحر جوانان در سالنها، زمینهای چمن و حتی کوچه و خیابانها گرفته تا تحمل هیاهوی رمضانیاش برای آنها که سررشتهای از فوتبال نداشتند، اما تکاپوی فوتبالی شهر را به چشم میدیدند. امسال فراگیری کرونا نهتنها جام رمضان را از سالنهای شهر گرفت، بلکه انگیزه درخشش در قامت ستارههای محلات را هم از جوانانی که یک سال منتظر رمضان بودند، دریغ کرد.
۳۱ سال پیش در چنین شبهایی...
مثل برق و باد میگذرد. خاطره جام رمضان به ۳۱ سال پیش برمیگردد؛ جایی که در چنین شب و روزهایی فوتبال غیرحرفهای بهدلیل مشکلات برق استادیومها در ماه رمضان یک ماه تعطیل میشد و ستارههای مستطیل سبز برای حفظ آمادگی در اقدامی نهچندان حرفهای از سوی باشگاهها به حضور در مسابقات محلات و سالنهای شهر تشویق میشدند. این جرقهای بود برای آنکه ستارههای سرخابی در قالب تیمهای فوتسالی که هنوز شکل حرفهای نداشتند، در جام رمضان به میدان بروند. اتفاقی که تماشاگران را به سالنها میکشاند و جام رمضان بهنوعی از آنجا شروع شد. در این اوضاع بود که فوقستارههایی، چون علی کریمی کشف شدند. اما ستاره واقعی اوایل دهه ۷۰ پدیده ظهور فوتبال و فوتسال جام رمضان بود که به یک عادت شیرین برای علاقهمندان به فوتبال بدل شد.
اولین جنگ سالنی در مشهد
رویداد ظهور فوتبال و فوتسال جام رمضان در اوایل دهه ۷۰ مختص مشهد نبود و این موضوع در همه کشور باب شد. اما شاید یکی از اولین جنگهای سالنی جذاب در فوتبال مشهد، دیدار ۲ تیم پرآوازه فوتبال چمنی مشهد در سالن شهید بهشتی و در قالب ۲ تیم فوتسالی بود؛ جایی که در سال ۷۰ ابومسلم و پیام در سالن شهید بهشتی با همه ستارههایشان بهمصاف هم رفتند.
دیداری که سالن بهشتی را پر از جمعیت کرد. نبردی که از آن پس هیجان جام رمضان را زیاد کرد و یکی از تفریحات پرهیجان مردم بعد از افطار تا سحر، تماشای مسابقات در سالنهای شهر بود؛ فرقی نداشت ابومسلم به سالن برود یا هدف گلکار. مردم برای تماشای فوتبالهای سالنی که ستارههای مستطیل سبز محبوبشان در آن پا به توپ میشدند، سرودست میشکستند. اتفاقی که شاید منجر به جداشدن راه فوتسال از فوتبال شد و از آن پس بود که فوتسال در ایران بهویژه در مشهد جدی گرفته شد.
جام رمضان؛ جامی که محلی شد
جام رمضان در ابتدا جامی پرستاره بود، اما رفتهرفته در اواخر دهه ۸۰ و بهویژه در دهه ۹۰ شکلی محلی به خود گرفت. تربیتبدنی شهرداری مشهد با پیبردن به تأثیر مثبت برگزاری این رویداد شهری در محلات، مسابقات گستردهای در محلات برگزار کرد و در این بین سایر دستگاههای مدیریت ورزش شهر از هیئت فوتبال گرفته تا اداره ورزش به آن کمک کردند. جام رمضان در سالهای گذشته جلوهای محلیتر به خود گرفت و با رونق برگزاری مسابقات رشتههای ورزشی مختلف در این ماه، ورزشکاران علاقهمند بیشتری به آن گرایش پیدا کردند. حتی برخی شهروندان عادی هم که احساس میکردند میتوانند در قالب تیمهای محلی پا به این آوردگاه بگذارند، وارد گود شدند تا جام رمضان مشهد محلی شود.
«بهار جانها» عنوان جام رمضان نونوارشده ورزش مشهد بود که پیش از بحران کرونا بهدلیل حضور اسپانسرهای قدر و جوایز ارزشمند، خیلیها را وسوسه کرد تا به این مسابقات پا بگذارند. شهرداری مشهد در قالب بهار جانها مسابقات جام رمضان را در رشتههای ورزشی مختلف در ۹سالن ورزشی و ۱۵زمین ورزشی روباز برگزار کرد. فوتسال جام رمضان بهار جانها با شرکت ۲۲۴تیم در بخش آقایان و ۱۰تیم در بخش بانوان برگزار شد؛ هیجان زیادی که بخشی از آن مرهون جوایز خوب آن یعنی اختصاص ۱۲۰میلیون تومان برای ۳تیم اول جام بود. بااینهمه، حالا جای این جام خالی است.
چشمانتظاری تا فرصتی دیگر
مسئول کمیته فوتسال هیئت فوتبال خراسانرضوی میگوید کرونا امسال هم همه برنامههایشان را بههم ریخته است. حمید طیبی درباره دلایل برگزارنشدن جام رمضان ۱۴۰۰ اظهار کرد: ما برنامهریزیهایمان را کرده بودیم و آمادگی برگزاری مسابقات را داشتیم، اما متأسفانه اوج چهارم کرونا دوباره همهچیز را تعطیل کرد. وی درباره اینکه آیا ممکن است این جام در تابستان و در قالب جام تابستانه برگزار شود، گفت: هیچچیز مشخص نیست.
این ویروس منحوس فعلا همهچیز را تعطیل کرده است و همه برنامههای ما را برای این جام دوستداشتنی خاطرهانگیز بههم ریخت. ما کاملا آماده بودیم که امسال بعد از یک سال وقفه جام رمضان را دوباره برگزار کنیم، اما شیوهنامهها و محدودیتهای کرونایی ابلاغی ستاد ملی مقابله با کرونا همهچیز را تعطیل کرد. حالا فقط یکسال به چشمانتظاری تماشای جام رمضان افزوده شد و باید یکسال دیگر برای تماشای تکاپو و هیجان فوتبالی و فوتسالی شهر در ماه میهمانی خدا منتظر بمانیم؛ انتظاری به قیمت حسرت شبهای فوتبالی.